top of page

Maak contact met je innerlijk kind

“Maar ik durf gewoon niet te kijken, ik weet het liever niet.” (Tim*, 15 jaar) Het gaat over Magister. Een schoolvolgsysteem waar veel middelbare scholieren mee te maken hebben. Een systeem waarin de jongere, zijn ouders en docenten in één duidelijk overzicht kunnen zien ‘hoe je er voor staat.’ Cijfermatig dan. Aanwezigheid, toetsresultaten, gemaakt huiswerk.

Tim krijgt stress van school. Hij heeft een toets gemaakt en probeert Magister nu al twee weken te ontwijken omdat het resultaat van de toets kan tegenvallen.


Als ik Tim zie hebben we het hierover. Over wat hij dan zegt tegen zichzelf. Hoe erg kan het zijn als een toets minder goed uitpakt dan gehoopt of verwacht? Tim vindt zichzelf bij voorbaat stom. Hij had het beter moeten doen. Hij doet het toch nooit goed. Het kan toch altijd beter? Meer opdrachten maken, beter opletten, hulp moeten vragen en al wat niet meer.


Ik vraag Tim zijn ogen te sluiten. En neem hem kort mee naar binnen. Vraag hem de buitenwereld even buiten te laten en zich alleen te richten op wat hij voelt. Tim ontspant zich.

Dan vraag ik hem te kijken naar de kleine Tim die in hem woont. Kleine Tim die zich graag aan hem wil laten zien. De kleine Tim die al kruipend de wereld aan het ontdekken is.

De verwondering, nieuwsgierigheid, het proberen en het spelen. De grote ogen en zuivere lach. Deze kleine Tim wil graag iets laten zien aan de grote Tim en hij vraagt hem aandachtig te kijken. Terwijl Tim zijn innerlijk kind weer ontmoet vliegt er een scala aan emoties over zijn gezicht. Ze maken contact met elkaar, ze zien elkaar weer.


Ik vertel Tim dat hij, door het afwijzen van zichzelf, eigenlijk elke keer kleine Tim in de hoek laat staan. Alsof hij geen tijd voor hem heeft, hem niet wil zien, geen interesse heeft in een spelletje of een knuffel.


Ik vraag Tim of hij er klaar voor is om voor nu kleine Tim gedag te zeggen. Het is goed.

Ik grijns. Dit te mogen meegeven geeft me zoveel plezier. Het raakt me diep van binnen. Wat een dappere Tim, you rock!


*de naam Tim is gefingeerd.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page