top of page

Collectieve kracht: Van klagen naar actie


Jongeren hebben andere zekerheden in het leven

“Naah, ik ga daar niet naartoe. Ik heb er niet zoveel mee. Al die ouders bij elkaar die gaan klagen hoe slecht het allemaal geregeld is voor hun kinderen. Hoe ingewikkeld het allemaal is. Niets voor mij.” (Ikzelf, februari 2023)


En toch ging ik. Een bijeenkomst later weliswaar. Stapte ik over mijn apathie tegen alle HB-gerelateerde bijeenkomsten heen en woonde een Ouderbijeenkomst HB van het Netwerk HB* bij. Met het idee dat, in plaats van van een afstand te klagen en aannames te doen, ik wellicht iets kon brengen en, als ik me ervoor openstelde, ook vast nog iets kon halen. Het was druk. Meer ouders dan ik verwacht had, hadden zich verzameld in de docentenruimte van een VO-schoolgebouw in Amstelveen. Vanavond werd een lezing gegeven over Motivatie en Demotivatie bij hoogbegaafde kinderen. Het informeel ontmoeten van de ouders onderling startte bij de eerste kop koffie en thee. Ouders aan het begin van het HB-pad en ouders die hier al langere tijd op lopen. Voor hun kinderen en, in veel gevallen, parallel voor zichzelf. Het bleek een openende avond voor mij te zijn. Waar ik bang voor was gebeurde; de lezing was erg gericht op de theorie en modellen behorend bij hoogbegaafdheid en ging maar mondjesmaat over wat dit betekent in de normale dag van de ouders. Er waren klagende ouders die het hoogste woord voerden over hun individuele problemen en uitdagingen. Het uit elkaar gaan in kleinere groepen om een stelling met elkaar te bespreken, mondde uit in een gesprek waarbij ouders vooral afgaven op alles wat ‘door de overheid' 'zó slecht geregeld is.’ Al deze gebeurtenissen zetten me aan het denken:

  1. Als ik wil dat er iets verandert voor deze ouders en nog liever voor deze HB-kinderen, dan zal ik mijn steentje op een andere manier moeten gaan bijdragen. Op grotere schaal.

  2. Collectiviteit. We leven en voeden op in een collectief waar iedereen iets vindt van de huidige systemen en besturingen en we steken enorm veel energie in het verkondigen dát het anders moet, in plaats van dat we het werkelijk anders dóen.

Wat doe ik? Punt 1 heb ik direct na de bijeenkomst opgepakt. Mijn expertise, ervaring en kracht liggen op het kruispunt van gezinsdynamiek, hoogbegaafdheid en bewustzijn. Voor dit Oudernetwerk HB zit mijn toegevoegde waarde vooral op het zijn-stuk bij het begeleiden van hoogbegaafdheid. Ik zal vanaf december 2023 drie lezingen geven voor het Oudernetwerk HB. Een tweeluik over bewust ouderschap en een praktische handreiking bij de begeleiding van de overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. Daarnaast denk en werk ik mee om het Oudernetwerk HB verder vorm te geven. Wat doe jij? Punt 2 is een oproep. Aan jullie allemaal. Om het anders te doen. Om jezelf een halt toe te roepen wanneer je je druk maakt over de niet werkende systemen of wanneer je dit met anderen bespreekt. Om je een halt toe te roepen en je af te vragen hoe jíj deze energie op een andere, betere, meer helpende manier kan inzetten. Wat kun jij doen, op jouw schaal, om mee te helpen in de transformatie waar we volle bak inzitten? Het is niet ‘aan hun’ om iets te veranderen. Ook jij bent aan zet. Juist jij! Deze oproep is van groots belang. Voor eenieder van ons, maar vooral voor onze kinderen. Zij groeien momenteel op in een wereld waar alles anders is en wordt. Waar de zekerheden niet meer overeind staan. Onze zekerheden. Zekerheden die zij helemaal niet nodig hebben om in op te groeien mits zij de zekerheid voelen van hun ouders, begeleiders, opa's en oma's, en docenten. Veiligheid en vertrouwen. En die zekerheid kun jij bieden wanneer je je energie hiervoor beschikbaar stelt.

*Vanuit de samenwerkingsverbanden Amstelland en de Meerlanden en Amstelronde is het Netwerk HB opgezet. Een netwerk wat zich inzet voor passend onderwijs aan hoogbegaafden in Amstelland en de Haarlemmermeer. Voor meer info over het Netwerk HB check: https://www.netwerkhb.nl/ of stuur me een berichtje.


30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page